G2 Haundiak Goierri Trailak ere Euskal Herriko Kopa Ultra EMF 2023ko irabazleak izendatu ditu: Oihana Azkorbebeitia eta Iban Agirrezabala.

Asteburu honetan mendi lasterketen maitaleen arreta gunea Goierrin izan da. Bertan gertatu da ehunmilak antolatzen duena Beasaingo Arrastaka Mendi Kirol Taldea mila boluntario baino gehiagoren lankidetzarekin eta proba ezberdinen artean, du G2 Haundiak Goierri Trail erabakiko zuen proba izan zena Euskadiko Ultra Mendi Lasterketen Txapelketa aldi berean, laugarren eta azken froga gisa sartu zen Euskal Herriko Kopa Ultra EMF horrek 2023ko edizio honetako onena koroatuko luke. Irabazle handiak Euskadiko txapela lortu zuten Oihana Azkorbebeitia eta Ioseba Eskudero izan ziren. Gainera, Abadiñoko emakumeak EH Kopa Ultrarako izena eman du, Iban Agirrezabalak gizonezkoetan lortu zuen bereizketa.

Horrekin 88 kilometro aurrera eta a 6.000 metroko desnibel positiboa, ostiralean gaueko 23:00etan hasi zen lehiaketa Beasaingo plazan 500 parte hartzaile baino gehiagorekin eta tenperatura altuak, 20 gradu ingurukoak, gaueko eta eguneko saio osoaren tonika izan zirenak. Kontuan hartu beharreko lehen aldapa Zaldibia eta Larraitz arteko bigarren zatian izan zen, Txindokiko Lepoa eta Uarraingo igoerari aurre egin aurretik aperitiboa. Hain zuzen, gailurretan, haize hotzak, beroaren eta hezetasunaren aldean, erretiratze ugari eragin zituen. Lizarrusti eta Etzegarate arteko lasterketaren erdiko zatian San Adrianen hasitako igoera zorrotzari begira dosifikatzeko aukera izan zuten parte hartzaileek probako puntu gorenera, Aizkorrira, heltzeko. Eta hortik aurrera, probaren azken laurdenean ia dena maldan behera joan zen Beasaingo helmuga gurutzatu arte, oro har lasterketarako oso egoera onean zegoen terrenoetan.

Hain zuzen ere, gizonezkoetan eta emakumezkoetan lidergoa mantendu zuten helmugan Aizkorri bigarren handienetik pasatzean: Ioseba Eskudero eta Oihana Azkorbebeitia .

Eskuderok lidertza izan zuen hasieratik amaierara, tarteka Aritz de Egearen errekorrarekin parekatu zezakeela pentsatzeko garaietan. Ez zen horrela izan eta irabazleak 10:12:32an gelditu zuen erlojua . Atzetik, bigarren postua biziki lehiatu zen. Iñigo Arantzamendi bigarren geratu zen Etxegaratetik igaro arte eta bertan Fidel Fernándezek harrapatu zuen. Ondarrutarra garaiz errekuperatu zen Fernandez tiraderan bigarren postua lortzeko, baina hirugarren postuarekin konformatu behar izan zuen.

Emakumezkoetan, Oihana Azkorbebeitiaren errezitaldi berria, ia hasieratik Beasainen lidergoa hartu eta 12 ordu baino gehiagoko lasterketaren ostean itzuli arte utzi ez zuena, zehazki 12:40:43. Gizonezkoetan bezala, podiumerako borrokarekin ere bizi izan zen emozioa, Larraitz Aragón eta Izaskun Sanz Aragoi izango zen azkenean bigarren postua lortzeko borrokan, Txindoki izanik aldeak markatuko zituena.

Horrela, Euskadi Ultra titulua Ioseba Eskudero eta Oihana Azkorbebeitiarentzat. Hain justu, biak ere izango lirateke Euskal Herriko Ultra Kopako azken kanporaketako irabazleak, zeinaren 2023ko edizioan Oihana Azkorbebeitia eta Iban Agirrezabalaren izena emango baitute behin betiko.